/*
- »
*/

Tuesday, March 29, 2011

Tugasan 5 Bestari Bahasa Melayu 29 Mac 2011

Tempat-Tempat Menarik di Malaysia

Tugasan anda mesti mempunyai format berikut:

Nama :
Kelas :
Tajuk :
Tarikh Hantar:
Sumber/Alamat bahan (contoh: www.cuti-cutimalaysia.com):


Soalan: 1. Senaraikan nama-nama tempat menarik di Malaysia.
2. Tulis 10 ayat berdasarkan nama-nama tempat yang disenaraikan.
Sila klik ruangan comment untuk post tugasan anda.

20 comments:

nazmi / rasyid said...

nama : nazmi / rasyid
kelas: 5b
tajuk : tempat menarik di malaysia
sumber: www. tempat menarik di
malaysia
tarikh haTasik Kenyir merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di sempadan negeri Pahang dan Kelantan. Ia juga menjadi pintu masuk kepada mereka yang ingin melawat Taman Negara. Tasik Kenyir wujud hasil daripada pembinaan Empangan Hidro Sultan Mahmud. Stesen jana elektrik ini mula beroperasi pada tahun 1985 dan telah dirasmikan pada 13 Julai 1987. Tasik yang dikelilingi hutan tropika yang meluas ini mempunyai lebih daripada 340 buah pulau. Tasik ini juga dikatakan unik kerana mempunyai perbezaan aras air pasang-surut yang sangat ketara. Tasik Kenyir mempunyai 14 buah air terjun, beberapa buah jua batu kapur, jeram-jeram sungai dan beberapa sungai vang mengalir masuk ke tasik ini. Tasik ini merupakan habitat bagi pelbagai spesis ikan air tawar dan hidupan liar yang unik. Ketenangan serta pemandangan alam semulajadi yang indah, pasti mempesona setiap mata yang memandang. Bagi penghuni kota yang rindukan kedamaian alam, dan ingin lari dari hiruk-pikuk kota, Tasik Kenyir merupakan destinasi percutian yang pasti menjanjikan kepuasan yang maksimum.
Hutan Simpan Tembat, Petuang, Hulu Telemong dan Ulu Terengganu merupakan hutan-hutan simpan yang berada di dalam kawasan Tasik Kenyir. Secara amnya, semua hutan tropika kelihatan sama di antara satu sama lain. Namun begitu, setiap hutan mempunyai keunikan dan ekosistemnya yang tersendiri. Di sini terdapat lebih daripada 200 spesis haiwan, termasuk gajah, harimau, badak, seladang, beruang, tapir, rusa, siamang, dan monyet. Selain daripada kaya dengan hidupan liar, hutan di sini juga kaya dengan pelbagai spesis flora yang tidak kurang menariknya. Rotan di antara tumbuhan yang sering ditemui di kawasan ini. Malah terdapat juga spesis tumbuhan dan serangga yang tidak dikenal pasti namanya.
Antara air terjun yang menjadi tarikan utama di sini ialah Lasir, Saok, dan Tembat. Setiap hujung minggu pasti ramai penduduk setempat dan daerah-daerah yang berdekatan akan datang berkelah bersama keluarga
ntar:30 mac 2011

IZZATI,HAJAR,FADHLINA said...

NAMA:SITI HAJAR,NURUL IZZATI,NUR FADHLINA
KELAS:5 BESTARI
TUGASAN:TEMPAT-TEMPAT MENARIK
TARIKH HANTAR:30 MAC 2011

fatin,amirah said...

NAMA;FATIN NUR ALIYAH DAN NURUL
AMIRAH.
KELAS;5 BESTARI.
TAJUK;TEMPAT TEMPAT MENARIK DI MALAYSIA.Zoo Negara Malaysia terletak di Ulu Klang di timur laut Kuala Lumpur. Ia ditadbir oleh sebuah badan bukan kerajaan iaitu Malaysian Zoological Society yang ditubuhkan bagi mentadbir zoo pertama Malaysia. Zoo Negara ditubuhkan pada 14 November 1963 dan pada 2006 mempunyai sekitar 4,000 jenis haiwan dari 400 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan. Pada tahun 2007, Zoo Negara menerima sijil MS ISO 9001:2000.

Zoo Negara merangkumi keluasan 110 ekar tanah yang terletak hanya sekitar 5 km dari bandar Kuala Lumpur. Zoo Negara kini menonjolkan konsep zoo terbuka dengan 90% haiwan ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan persekitaran asalnya.
Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada tahun 1987. Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menampilkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Langkawi sebenarnya merupakan suatu gugusan pulau di mana Pulau Langkawi merupakan yang terbesar.Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah sebuah negeri dalam Malaysia. Terengganu terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak di antara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50 (lihat peta). Di bahagian utara dan barat lautnya bersempadan dengan Kelantan manakala di bahagian selatan dan barat daya pula bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu ialah 12,955 km2.

solihin said...

nama;solihin
5 bestari
tajuk;tempat-tempat menarik
1;taman buaya
2;menara taming sari
3;taman rama-rama
4;zoo melaka
5;pantai klebang
6;dataran pahlawan
5;pengkalan balak
6;muzium melaka
7;a famosa
8;menara petronas berkembar

fatin,amirah said...

Muzium Negara Malaysia merupakan salah sebuah bangunan yang unik di Malaysia. Muzium Negara merupakan sebuah muzium yang terletak di Jalan Damansara, Kuala Lumpur, Malaysia. Muzium ini terletak berhampiran Taman Tasik Perdana. Muzium Negara mempunyai reka bentuk seakan-akan Rumah Gadang, salah satu reka bentuk Minangkabau, namun, ia juga mempunyai ciri-ciri seperti bangunan Istana Melayu tradisional di negeri Terengganu dan digabungkan citarasa moden. Muzium Negara telah dibuka secara rasmi pada 31 Ogos 1963.

nur akmar dan aida natasya said...

NAMA:NUR AKMAR DAN AIDA NATASYA
TAHUN:5 BESTARI
TAJUK:TEMPAT-TEMPAT YANG MENARIK DI MALAYSIA

1)KAWASAN rekreasi akan gagal jika hanya bersandarkan keindahan semula jadi tanpa kemudahan asas dan usaha pemuliharaan yang konsisten.

Hutan Lipur Jeram Linang (HLJL) di Pasir Putih, Kelantan dibangunkan untuk menjadikan ia menarik dan selamat untuk mandi-manda.

Terletak kira-kira setengah jam perjalanan dari Pasir Putih, Kelantan atau Jerteh, Terengganu, Jeram Linang antara tumpuan warga tempatan saban minggu.


2)Salah satu tempat menarik di Pahang yang boleh dilawati ialah di Pusat Pemuliharaan Gajah, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Kuala Gandah, Lanchang. Jika dahulu, sebut sahaja nama Kuala Gandah, tidak ramai yang mengetahuinya, kini tidak lagi. ‘Kuala Gandah Elephant Sanctuary‘ kian mencipta nama dalam peta pelancongan negara. Selain menjadi tempat pemuliharaan, pusat ini turut menawarkan peluang kepada pelawat-pelawat mengenali salah satu khazanah negara dengan lebih dekat lagi.

3)Keistimewaan Pulau Langkawi tidak hanya bergantung kepada cerita legenda yang diturunkan dari mulut ke mulut itu sahaja. Keindahan perkampungan Melayu, sawah padi terbentang luas dan pantai yang bersih juga memainkan peranan sebagai tarikan pelancong ke pulau ini. Panorama ini memberi inspirasi dan menyumbang kepada ketenangan yang sukar digambarkan dengan kata-kata. Pada musim cuti, pasti ramai yang membanjiri lokasi-lokasi percutian di sini. Paling menjadi tumpuan pastinya kawasan-kawasan yang sedang pesat membangun seperti kawasan Pantai Cenang.

nuraini dan nurul dini said...

NAMA:NURAINI DAN NURUL DINI
UMUR:11 TAHUN
KELAS:5 BESTARI
TAJUK:TEMPAT-TEMPAT YANG MENARIK DI MALAYSIA1.Salah satu tempat menarik di Terengganu yang harus anda kunjungi bagi menikmati keindahan alam semulajadi. Kawasan air terjun Sekayu yang menjadi tumpuan penduduk tempatan terutamanya pada hari Jumaat dan cuti awam ini, terletak 56km selatan-barat Kuala Terengganu, berdekatan Kuala Berang.

Tempat-tempat Menarik di Langkawi
Pulau Tioman, Pulau Pangkor, Pulau Perhentian
Tempat Menarik di Pulau Tioman
Tempat-tempat Menarik di Pulau Pinang LinkWithin
Tags: Pantai Cenang, Pulau Langkawi


2.A Famosa Resort Air Terjun di Negeri Sembilan Air Terjun di Selangor Air Terjun di Terengganu Animal World Safari climb mount kinabalu Destinasi Pelancongan di Malaysia Hot Spring Hulu Langat interesting place kolam pancing Kolan Air Panas malaysia tourism Menara Condong mount kinabalu mount kinabalu malaysia mount kinabalu park Pulau Pangkor Pulau Perhentian Pulau Tioman Putrajaya Sungai Congkak Taman Botani Taman Buaya Melaka Teluk Intan Tempat Memancing di Kuala Lumpur Tempat Memancing di Selangor tempat menarik Cameron Highlands Tempat Menarik di Kedah tempat menarik di malaysia Tempat Menarik di Melaka tempat menarik di Sabah Tempat Menarik Kedah tempat menarik kuala lumpur tempat menarik Kuching tempat menarik Langkawi tempat menarik malaysia Tempat Menarik Pahang tempat menarik perak tempat menarik Pulau Pinang tempat menarik Putrajaya Tempat Menarik Sabah Tempat Menarik Sarawak tempat menarik selangor tempat menarik Terengganu

4.Pulau Tioman merupakan destinasi percutian yang paling mempesona di Laut China Selatan. Pulau Tioman yang terletak kira-kira 56km dari pantai negeri Pahang telah dinobatkan antara 10 pulau paling tercantik di dunia. Pulau Tioman merupakan sebuah pulau yang terkenal dikalangan peminat sukan menyelam (scuba). Pulau Tioman memiliki keluasan 39 km panjang dan 12 km lebar. Pelancong yang berhajat untuk ke Pulau Tioman,boleh menaiki Bot laju dari Jeti Mersing.
Pulau Pangkor terletak di perairan Selat Melaka, Pantai Barat Semenanjung di negeri Perak. Pulau Pangkor unik dengan kekayaan alam semulajadi yang masih terpelihara. Luasnya cuma 2200 hektar dan penduduknya berjumlah kira-kira 25000 orang. Feri ke Pulau Pangkor menyediakan perkhidmatan yang selesa, cepat dan selamat. Perjalanan Feri dari jeti Lumut ke Jeti Pulau Pangkor mengambil masa 1/2jam. Pulau Pangkor memiliki pantai-pantai yang indah dan bersih serta laut yang jernih biru-kehijauan. Pulau Pangkor dengan kombinasi perkampungan nelayan yang mempesona serta resort yang mewah merupakan destinasi percutian yang mengagumkan. Pulau Pangkor adalah syurga bagi pencinta alam dan mereka yang meminati sukan outdoor. Pelbagai aktiviti boleh dijalankan seperti jungletrekking dan sebagainya.

3.Tanjung Rhu Langkawi
Tanjung Rhu terletak di sebelah utara Pulau Langkawi dan dinamakan Tanjung Rhu kerana terdapat banyak pokok rhu di sekitarnya .Pemandangan yang indah di sepanjang pantainya pasti memukau setiap mata yang memandang .

Perjalanan singkat dengan bot dari Tanjung Rhu akan membawa anda ke pintu masuk Gua Cerita yang menyimpan pelbagai cerita misteri,terdapat tulisan kuno yang masih belum dapat di tafsirkan sehingga kini masih boleh dilihat di dinding -dinding gua tersebut.

hasnol/asyraf said...

Nama:Hasnol/Asyraf
Kelas:5Bestari
Tajuk:Tempat menarik di malaysia
Sumber:www.tempat menarik di malaysiPulau Redang adalah pulau yang terbesar dan yang tercantik di pantai timur Malaysia. Kawasan Pulau Redang telah digazetkan sebagai taman laut dan antara yang terbaik di Malaysia. Pulau ini boleh diakses melalui jeti Merang di daerah Setiu.

Foto: Nasey

a

aida dan akmar said...

NAMA:AIDA DAN AKMAR
TAHUN:5 BESTARI
TAJUK: TEMPAT-TEMPAT YANG MENARIK DI MALAYSIA

1) Kepulauan Langkawi terdiri dari gugusan 99 buah pulau tropika di persisiran pantai barat laut Semanjung Malaysia ,kira-kira 30km dari Kuala Perlis dan 51km dari Kuala Kedah.Pulau yang di kenali ramai ialah Pulau Langkawi.Pulau Langkawi mempunyai warisan yang begitu unit dan penuh dengan cerita hikayat perwira,burung raksasa,dan puteri jelita dari kayangan.Langkawi dianggap syurga tropika yang mekar dengan tumbuhan khatulistiwa dan didiami oleh habitat yang terpelihara,Langkawi wujud dengan tidak ada tolok bandingnya di antarakepulauan yang sedia ada di Asia Tenggara .Dengan sejarah alamnya bermula dari 500 jutatahu dahulu,pulau ini terdiri dari rangkaian batu-batan yang unik dan merangsangkanimaginasi pengunjung dengan penuh tanda tanya .Gua-gua dihiasi indah oleh rangkaian 'stalaktit'dan'stlagmit'menjemput mereka yang berani untk menjelahi gua-gua tersebut.Pantai di Langkawi yang bersih ,cuaca yang terang dan ceria sesuai untuk pecinta alam menikmati keindahan laut sambil bersantai dan menjalankan aktiviti sukan laut yang mengaksyikkan .


2) Taman Laut Pulau Payar terletak dibahagian utara Selat Melaka,kira-kira 19 batu nautika ke selatan Pulau Langkawi .Taman laut ini terdiri daripada Pulau Payar,Pulau Lembu,Pulau Seganang dan Pulau Kaca yang dikelilingi oleh batu-batu karang ..Ianya juga dipenuhi dengan pelbagai hidupan laut yang mempersonakan .Sesuai untuk aktiviti 'snorkling',menyelam dan berenang .Ada beberapa pantai pasir yang sesuai untuk berkelah ,tempat untuk barbeku dan bilik air di kawasan tertentu.Terdapat juga Kawasan Penerangan Pelawat yang menyediakan matlumat mengenai aman laut ini .Pelawat boleh ke Pulau Payar dari jeti Kuah menggunakan katamaran atau bot laju .Perjalan mengambil masa kira-kira 45minit.

izzah,intan said...

NAMA:IZZAH,INTAN
KELAS:5BESTARI
TAJUK:TEMPAT MENARIK

1.MALAYSIA.Zoo Negara Malaysia terletak di Ulu Klang di timur laut Kuala Lumpur. Ia ditadbir oleh sebuah badan bukan kerajaan iaitu Malaysian Zoological Society yang ditubuhkan bagi mentadbir zoo pertama Malaysia. Zoo Negara ditubuhkan pada 14 November 1963 dan pada 2006 mempunyai sekitar 4,000 jenis haiwan dari 400 spesies mamalia, burung, reptilia, amfibia dan ikan. Pada tahun 2007, Zoo Negara menerima sijil MS ISO 9001:2000.

Zoo Negara merangkumi keluasan 110 ekar tanah yang terletak hanya sekitar 5 km dari bandar Kuala Lumpur. Zoo Negara kini menonjolkan konsep zoo terbuka dengan 90% haiwan ditempatkan di kandang terbuka yang luas dengan hiasan laman yang bersesuaian dengan persekitaran asalnya.
Langkawi merupakan salah satu daripada daerah dalam negeri Kedah Darul Aman, Malaysia. Pulau Langkawi diberi status bebas cukai pada tahun 1987. Kini, pulau yang kaya dengan keindahan semula jadi dan lagenda masa silam ini telah menampilkan diri sebagai salah satu daripada destinasi perlancongan yang paling popular di Malaysia. Langkawi sebenarnya merupakan suatu gugusan pulau di mana Pulau Langkawi merupakan yang terbesar.Negeri Terengganu Darul Iman adalah salah sebuah negeri dalam Malaysia. Terengganu terletak di Pantai Timur Semenanjung Malaysia. Ia terletak di antara garisan bujur 102.25 dengan 103.50 dan garisan lintang 4 hingga 5.50 (lihat peta). Di bahagian utara dan barat lautnya bersempadan dengan Kelantan manakala di bahagian selatan dan barat daya pula bersempadan dengan Pahang. Keluasan negeri Terengganu ialah 12,955 km2.

2.Muzium Negara Malaysia merupakan salah sebuah bangunan yang unik di Malaysia. Muzium Negara merupakan sebuah muzium yang terletak di Jalan Damansara, Kuala Lumpur, Malaysia. Muzium ini terletak berhampiran Taman Tasik Perdana. Muzium Negara mempunyai reka bentuk seakan-akan Rumah Gadang, salah satu reka bentuk Minangkabau, namun, ia juga mempunyai ciri-ciri seperti bangunan Istana Melayu tradisional di negeri Terengganu dan digabungkan citarasa moden. Muzium Negara telah dibuka secara rasmi pada 31 Ogos 1963.

natasha,sazwani said...

nama;sazwani,siti natasha
tajuk;tempat menarik di malaysia
kelas;5b
tarikh hantar;31 mac 2011
sumber;www.tempat menarik di malaysia
malaysia
tarikh haTasik Kenyir merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di sempadan negeri Pahang dan Kelantan. Ia juga menjadi pintu masuk kepada mereka yang ingin melawat Taman Negara. Tasik Kenyir wujud hasil daripada pembinaan Empangan Hidro Sultan Mahmud. Stesen jana elektrik ini mula beroperasi pada tahun 1985 dan telah dirasmikan pada 13 Julai 1987. Tasik yang dikelilingi hutan tropika yang meluas ini mempunyai lebih daripada 340 buah pulau. Tasik ini juga dikatakan unik kerana mempunyai perbezaan aras air pasang-surut yang sangat ketara. Tasik Kenyir mempunyai 14 buah air terjun, beberapa buah jua batu kapur, jeram-jeram sungai dan beberapa sungai vang mengalir masuk ke tasik ini. Tasik ini merupakan habitat bagi pelbagai spesis ikan air tawar dan hidupan liar yang unik. Ketenangan serta pemandangan alam semulajadi yang indah, pasti mempesona setiap mata yang memandang. Bagi penghuni kota yang rindukan kedamaian alam, dan ingin lari dari hiruk-pikuk kota, Tasik Kenyir merupakan destinasi percutian yang pasti menjanjikan kepuasan yang maksimum.
Hutan Simpan Tembat, Petuang, Hulu Telemong dan Ulu Terengganu merupakan hutan-hutan simpan yang berada di dalam kawasan Tasik Kenyir. Secara amnya, semua hutan tropika kelihatan sama di antara satu sama lain. Namun begitu, setiap hutan mempunyai keunikan dan ekosistemnya yang tersendiri. Di sini terdapat lebih daripada 200 spesis haiwan, termasuk gajah, harimau, badak, seladang, beruang, tapir, rusa, siamang, dan monyet. Selain daripada kaya dengan hidupan liar, hutan di sini juga kaya dengan pelbagai spesis flora yang tidak kurang menariknya. Rotan di antara tumbuhan yang sering ditemui di kawasan ini. Malah terdapat juga spesis tumbuhan dan serangga yang tidak dikenal pasti namanya.
Antara air terjun yang menjadi tarikan utama di sini ialah Lasir, Saok, dan Tembat. Setiap hujung minggu pasti ramai penduduk setempat dan daerah-daerah yang berdekatan akan datang berkelah bersama keluarga

syaza,syahira said...

NAMA:SYAZA,SYAHIRA
KELAS:5 BESTARI
TAJUK:TEMPAT MENARIK

1.Tasik Kenyir merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di sempadan negeri Pahang dan Kelantan. Ia juga menjadi pintu masuk kepada mereka yang ingin melawat Taman Negara. Tasik Kenyir wujud hasil daripada pembinaan Empangan Hidro Sultan Mahmud. Stesen jana elektrik ini mula beroperasi pada tahun 1985 dan telah dirasmikan pada 13 Julai 1987. Tasik yang dikelilingi hutan tropika yang meluas ini mempunyai lebih daripada 340 buah pulau. Tasik ini juga dikatakan unik kerana mempunyai perbezaan aras air pasang-surut yang sangat ketara. Tasik Kenyir mempunyai 14 buah air terjun, beberapa buah jua batu kapur, jeram-jeram sungai dan beberapa sungai vang mengalir masuk ke tasik ini. Tasik ini merupakan habitat bagi pelbagai spesis ikan air tawar dan hidupan liar yang unik. Ketenangan serta pemandangan alam semulajadi yang indah, pasti mempesona setiap mata yang memandang. Bagi penghuni kota yang rindukan kedamaian alam, dan ingin lari dari hiruk-pikuk kota, Tasik Kenyir merupakan destinasi percutian yang pasti menjanjikan kepuasan yang maksimum.
Hutan Simpan Tembat, Petuang, Hulu Telemong dan Ulu Terengganu merupakan hutan-hutan simpan yang berada di dalam kawasan Tasik Kenyir. Secara amnya, semua hutan tropika kelihatan sama di antara satu sama lain. Namun begitu, setiap hutan mempunyai keunikan dan ekosistemnya yang tersendiri. Di sini terdapat lebih daripada 200 spesis haiwan, termasuk gajah, harimau, badak, seladang, beruang, tapir, rusa, siamang, dan monyet. Selain daripada kaya dengan hidupan liar, hutan di sini juga kaya dengan pelbagai spesis flora yang tidak kurang menariknya. Rotan di antara tumbuhan yang sering ditemui di kawasan ini. Malah terdapat juga spesis tumbuhan dan serangga yang tidak dikenal pasti namanya.
Antara air terjun yang menjadi tarikan utama di sini ialah Lasir, Saok, dan Tembat. Setiap hujung minggu pasti ramai penduduk setempat dan daerah-daerah yang berdekatan akan datang berkelah bersama keluarga.

2.Salah satu tempat menarik di Terengganu yang harus anda kunjungi bagi menikmati keindahan alam semulajadi. Kawasan air terjun Sekayu yang menjadi tumpuan penduduk tempatan terutamanya pada hari Jumaat dan cuti awam ini, terletak 56km selatan-barat Kuala Terengganu, berdekatan Kuala Berang. Ia kawasan taman yang agak luas dan mempunyai rangkaian air terjun yang agak jauh ke dalam, berdekatan dengan lereng gunung. Air terjun utama terletak 15 minit dari pintu masuk taman. Perjalanan seterusnya mengambil masa 20 minit untuk sampai ke tingkat air terjun yang lebih menarik. Anda boleh berenang di kedua-dua kawasan terjun, sambil menikmati suasana dusun buah-buahan tropika yang terdapat di kawasan taman ini.
Untuk ke sini, anda boleh menaiki bas dari Kuala Terengganu ke Kuala Berang (RM4), kemudian meneruskan perjalanan dengan teksi (RM15 satu hala). Memandangkan kawasan air terjun agak terpecil, anda boleh meminta pemandu teksi untuk menunggu (percuma untuk satu jam pertama, tapi bayaran RM12 dikenakan untuk jam seterusnya). Jika anda memandu kenderaan send iri, berhati-hati apabila melalui kawasan kampung. Kerap-kali, jalan raya menjadi tempat laluan lembu- lembu penduduk tempatan. Kawasan Air Terjun Sekayu amat sesuai dijadikan destinasi persinggahan sebelum atau selepas bercuti di Tasik Kenyir.

halim fahmi said...

nama halim fahmi
kelas 5b
Salah satu tempat menarik di Pahang yang boleh dilawati ialah di Pusat Pemuliharaan Gajah, Jabatan Perlindungan Hidupan Liar dan Taman Negara (Perhilitan), Kuala Gandah, Lanchang. Jika dahulu, sebut sahaja nama Kuala Gandah, tidak ramai yang mengetahuinya, kini tidak lagi. ‘Kuala Gandah Elephant Sanctuary‘ kian mencipta nama dalam peta pelancongan negara. Selain menjadi tempat pemuliharaan, pusat ini turut menawarkan peluang kepada pelawat-pelawat mengenali salah satu khazanah negara dengan lebih dekat lagi.
‘Elephas Maximus’, merupakan gajah spesis Asia yang terdapat di negara ini. Spesis ini turut ditemui di hutan-hutan di beberapa buah negara Asia yang lain seperti di IndonĂ©sia, Sri Lanka, dan Bangladesh. Haiwan yang mendapat jolokan nama ‘Orang Besar Jajahan’ (OBJ) di Perak ini, merupakan satu – satunya haiwan gergasi yang masih wujud di muka bumi ini. Akan tetapi, semakin hari bilangan haiwan ini semakin berkurangan. Keghairahan manusia memburu haiwan ini untuk mendapatkan gadingnya suatu ketika dahulu adalah salah satu faktor utama mengapa bilangan haiwan ini semakin berkurangan.
Dipendekkan cerita, pada tahun 1985, Pusat Perlindungan Gajah Kuala Gandah, di Pahang telah ditubuhkan. Semua gajah liar yang ditangkap akan dibawa ke pusat ini. Pusat perlindungan ini mempunyai satu unit khas yang terdiri daripada mereka yang pakar dalam menghadapi kerenah haiwan gergasi ini. Pusat ini ditubuhkan bertujuan untuk memastikan spesis haiwan ini tidak pupus pada masa akan datang. Di pusat ini terdapat beberapa ekor gajah terlatih yang akan mengiringi gajah liar yang baru ditangkap untuk dipindahkan ke habitat yang baru.
Bagi yang berkelapangan dan ingin “berkenalan’ dengan haiwan ini secara lebih dekat, jangan lepaskan peluang untuk berkunjung ke pusat pemuliharaan ini. Pasti anda akan berpuas hati dengan keseronokan yang anda alami.

eDit0R.. said...

menarik bahan anda..

harith iqbal said...

NAMA:MUHAMMAD HARITH IQBAL BIN MASSHAMNI.
KELAS:5 BESTARI
TAJUK:CUTI CUTI MALAYSIA.
TARIKH HANTAR:1 APRIL 2011
SUMBER:WWW.CUTI CUTI MALAYSIA.COM.

TEMPAT-TEMPAT MANARIK.

1.Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan
2.Istana Kesultanan Melayu Melaka
3.Masjid Peringgit
4.Masjid Tengkera
5.Institut Perguruan Perempuan Melayu Melaka
6.Bangunan Stadthuys
7.Makam Hang Tuah
8.Makam Tun Teja
9.Perkuburan Belanda
10.Makam Hang Jebat
11.Makam Hang Kasturi
12.Perigi Hang Li Poh
13.Makam Sultan Hussein
14.Perigi Hang Tuah
15.Perigi Raja
16.Kota Kuala Linggi
17.A Famosa
18.Kota St. John
19.Masjid Tengkera
20.Masjid Tanah
21.Masjid Kampung Kling
22.Masjid Al-Azim
23.Kuil Sri Poyyatha Vinayagar Moorthi
24.Kuil Sam Po Kong
25.Kuil Hang Li Poh
26.Kuil Cheng Hoon Teng Temple
27.Gereja Christ
28.Gereja St. Francis Xavier
29.Gereja St. Paul
30.Gereja St. Peter
31.Kampung Tedong
32.Porta De Santiago
33.Persiaran Jonker - Jonker Walk
34.Villa Sentosa
35.Tanjong Tuan
36.Kota St. John
37.Dataran Portugis
38.Kampung Chitty
39.Masjid Selat
40.Kampung Semabok
41.Muzium Tuan Yang Terutama
42.Muzium Islam Melaka
43.Istana Kesultanan Melaka
44.Muzium Sejarah dan Ethnografl
45.Galeri Laksamana Cheng Ho
46.Muzium Sastera
47.Muzium Belia Malaysia
48.Galeri Seni PERZIM
49.Muzium Rakyat
50.Muzium Kecantikan
51.Galeri Layang-layang
52.Muzium Samudera
53.Muzium Samudera Fasa II
54.Muzium TLDM
55.Muzium UMNO
56.Kapal Ex-KD Sri Terengganu
57.Muzium Orang Asli, Ayer Keroh
58.Muzium Adat Istiadat, Alor Gajah
59.Muzium Pertanian, Jasin
60.Muzium Laut
61.Muzium Warisan Baba dan Nyonya
62.Muzium Pulau Besar
63.Muzium Setem Melaka
64.Taman Mini Malaysia
65.Taman Mini Asean
66.Zoo Melaka
67.Taman Burung
68.Hutan Rekreasi Ayer Keroh
69.Taman Buaya
70.Dataran Sejarah
71.Taman Budaya Melaka
72.Muzium Orang Asli
73.Taman Ular dan Reptilia
74.Tasik Ayer Keroh
75.Auyin Hill Resort
76.Taman Rama-rama

syakiran qayyum said...

Nama:Syakiran Qayyum
Kelas:5b

1.Taman Mini Malaysia
2.Taman Mini Asean
3.Zoo Melaka
4.Taman Burung
5.Hutan Rekreasi Ayer Keroh
6.Taman Buaya
7.Dataran Sejarah
8.Taman Budaya Melaka
9.Muzium Orang Asli
10.Taman Ular dan Reptilia
11.Tasik Ayer Keroh
12.Auyin Hill Resort
13.Taman Rama-rama
14.Sungai Melaka
15.Menara Taming Sari
16.Dataran Pahlawan
17.Dataran Sejarah
18.Dataran Bandaraya
19.Pantai Klebang
20.Pantai Tanjung Bidara
21.Pantai Puteri

syazwan said...

Nama:M.Syazwan
Kelas:5b
Tajuk:Tempat menarik di malaysia
Sumber:www.tempat menarik di malaysia
1.Tasik Kenyir merupakan tasik buatan manusia yang terbesar di Asia Tenggara yang terletak di sempadan negeri Pahang dan Kelantan. Ia juga menjadi pintu masuk kepada mereka yang ingin melawat Taman Negara. Tasik Kenyir wujud hasil daripada pembinaan Empangan Hidro Sultan Mahmud. Stesen jana elektrik ini mula beroperasi pada tahun 1985 dan telah dirasmikan pada 13 Julai 1987. Tasik yang dikelilingi hutan tropika yang meluas ini mempunyai lebih daripada 340 buah pulau. Tasik ini juga dikatakan unik kerana mempunyai perbezaan aras air pasang-surut yang sangat ketara. Tasik Kenyir mempunyai 14 buah air terjun, beberapa buah jua batu kapur, jeram-jeram sungai dan beberapa sungai vang mengalir masuk ke tasik ini. Tasik ini merupakan habitat bagi pelbagai spesis ikan air tawar dan hidupan liar yang unik. Ketenangan serta pemandangan alam semulajadi yang indah, pasti mempesona setiap mata yang memandang. Bagi penghuni kota yang rindukan kedamaian alam, dan ingin lari dari hiruk-pikuk kota, Tasik Kenyir merupakan destinasi percutian yang pasti menjanjikan kepuasan yang maksimum.
Hutan Simpan Tembat, Petuang, Hulu Telemong dan Ulu Terengganu merupakan hutan-hutan simpan yang berada di dalam kawasan Tasik Kenyir. Secara amnya, semua hutan tropika kelihatan sama di antara satu sama lain. Namun begitu, setiap hutan mempunyai keunikan dan ekosistemnya yang tersendiri. Di sini terdapat lebih daripada 200 spesis haiwan, termasuk gajah, harimau, badak, seladang, beruang, tapir, rusa, siamang, dan monyet. Selain daripada kaya dengan hidupan liar, hutan di sini juga kaya dengan pelbagai spesis flora yang tidak kurang menariknya. Rotan di antara tumbuhan yang sering ditemui di kawasan ini. Malah terdapat juga spesis tumbuhan dan serangga yang tidak dikenal pasti namanya.
Antara air terjun yang menjadi tarikan utama di sini ialah Lasir, Saok, dan Tembat. Setiap hujung minggu pasti ramai penduduk setempat dan daerah-daerah yang berdekatan akan datang berkelah bersama keluarga.

2.Salah satu tempat menarik di Terengganu yang harus anda kunjungi bagi menikmati keindahan alam semulajadi. Kawasan air terjun Sekayu yang menjadi tumpuan penduduk tempatan terutamanya pada hari Jumaat dan cuti awam ini, terletak 56km selatan-barat Kuala Terengganu, berdekatan Kuala Berang. Ia kawasan taman yang agak luas dan mempunyai rangkaian air terjun yang agak jauh ke dalam, berdekatan dengan lereng gunung. Air terjun utama terletak 15 minit dari pintu masuk taman. Perjalanan seterusnya mengambil masa 20 minit untuk sampai ke tingkat air terjun yang lebih menarik. Anda boleh berenang di kedua-dua kawasan terjun, sambil menikmati suasana dusun buah-buahan tropika yang terdapat di kawasan taman ini.
Untuk ke sini, anda boleh menaiki bas dari Kuala Terengganu ke Kuala Berang (RM4), kemudian meneruskan perjalanan dengan teksi (RM15 satu hala). Memandangkan kawasan air terjun agak terpecil, anda boleh meminta pemandu teksi untuk menunggu (percuma untuk satu jam pertama, tapi bayaran RM12 dikenakan untuk jam seterusnya). Jika anda memandu kenderaan send iri, berhati-hati apabila melalui kawasan kampung. Kerap-kali, jalan raya menjadi tempat laluan lembu- lembu penduduk tempatan. Kawasan Air Terjun Sekayu amat sesuai dijadikan destinasi persinggahan sebelum atau selepas bercuti di Tasik Kenyir.

syakiran said...

Nama:syakiran
kelas:5b

1.♣ Menara Taming Sari
♣ Eye On Malaysia
♣ Dataran Pahlawan
♣ Zoo Melaka
♣ Taman Buaya
♣ Taman Mini Malaysia
♣ Taman Rama-rama♣ TempatBersejarah
Taman Mini Malaysia
Taman Mini Asean
Zoo Melaka
Taman Burung
Hutan Rekreasi Ayer Keroh
Taman Buaya
Dataran Sejarah
Taman Budaya Melaka
Muzium Orang Asli
Taman Ular dan Reptilia
Tasik Ayer Keroh
Auyin Hill Resort
Taman Rama-rama
Sungai Melaka
Menara Taming Sari
Dataran Pahlawan
Dataran Sejarah
Dataran Bandaraya
Melaka Tropical Fruit Farm, Sungai Udang
Taman Rekeraksi dan Air Terjun Gunung Ledang , Asahan
Pantai Klebang
Pantai Tanjung Bidara
Pantai Puteri
Pantai Pengkalan Balak
Pantai Kundor
Pulau Besar
Asam Pedas
Cencalok
Belacan
Gula Melaka
Dodol
Tapai
Makanan Baba Nyonya
Melaka Pindah
Kampung Tedong
Porta De Santiago
Persiaran Jonker - Jonker Walk
Villa Sentosa
Tanjong Tuan
Kota St. John
Dataran Portugis
Kampung Chitty
Masjid Selat
Kampung Semabok
Makam Hang Tuah
Makam Tun Teja
Perkuburan Belanda
Makam Hang Jebat
Makam Hang Kasturi
Perigi Hang Li Poh
Makam Sultan Hussein
Perigi Hang Tuah
Perigi Raja
Kota Kuala Linggi
A Famosa
Kota St. John
Memorial Pengisytiharan Kemerdekaan
Istana Kesultanan Melayu Melaka
Masjid Peringgit
Masjid Tengkera
Institut Perguruan Perempuan Melayu Melaka
Bangunan Stadthuys

ar-rauf faizal said...

Nama:ar-rauf faizal
Kelas:5b

1.Makam Hang Tuah
Makam Tun Teja
Perkuburan Belanda
Makam Hang Jebat
Makam Hang Kasturi
Perigi Hang Li Poh
Makam Sultan Hussein
Perigi Hang Tuah
Perigi Raja
Kota Kuala Linggi
A Famosa
Kota St. John
Melaka Pindah
Kampung Tedong
Porta De Santiago
Persiaran Jonker - Jonker Walk
Villa Sentosa
Tanjong Tuan
Kota St. John
Dataran Portugis
Kampung Chitty
Masjid Selat
Kampung Semabok
Taman Mini Malaysia
Taman Mini Asean
Zoo Melaka
Taman Burung
Hutan Rekreasi Ayer Keroh
Taman Buaya
Dataran Sejarah
Taman Budaya Melaka
Muzium Orang Asli
Taman Ular dan Reptilia
Tasik Ayer Keroh
Auyin Hill Resort
Taman Rama-rama
Sungai Melaka
Menara Taming Sari
Dataran Pahlawan
Dataran Sejarah
Dataran Bandaraya
Melaka Tropical Fruit Farm, Sungai Udang
Pantai Klebang
Pantai Tanjung Bidara
Pantai Puteri
Pantai Pengkalan Balak
Pantai Kundor
Pulau Besar

Muhammad Fahmi said...

nama:muhammad fahmi
kelas:5bestari
tajuk:tempat-tempat menarik di malaysia.


Tempat-tempat Menarik di Malaysia

Malaysia amat kaya dengan warisan budaya di bandar dan luar bandar. Di samping itu, Malaysia juga mempunyai pantai-pantai yang terbaik, hutan hujan tropika yang tertua di dunia, sistem gua yang sangat menarik dan juga bangunan berkembar tertinggi di dunia.

Terdapat pelbagai jenis penginapan disediakan daripada hotel kelas ekonomi hinggalah hotel-hotel bertaraf 5 bintang, pangsapuri mewah, chalet dan rumah tumpangan di persekitaran pantai. Anda pasti akan mendapat tempat penginapan yang sesuai dengan minat dan keperluan anda.

Pengalaman menlancong ke Malaysia akan pastinya meninggalkan kenangan istimewa dengan kepelbagaian juadah makanan yang berasal daripada pelbagai rumpun etnik di Malaysia dan kepelbagaian kaum yang tinggal di sini.

Untuk mengetahui dengan lebih lanjut tentang promosi terkini atau tempat-tempat menarik, sila kunjungi pautan berikut: